•  Housegard: Brannvern for hjem og virksomhet.
GUIDE

Brannplan og brannøvelse hjemme

En bolig blir overtent på fire minutter og du må redde deg ut raskt. Med jevnlige brannøvelser er både små og store forberedt hvis alarmen går.

Brannøvelse bør gjøres minst én gang årlig og er en trygghet for alle som bor i boligen for å vite hva man skal gjøre når det begynner å brenne. Dere får god oversikt over hvilke rømningsveier som faktisk er mulig å ta ut av huset, testet røykvarslere og plassert brannslukningsapparat der det er mest gunstig å ha dem.

Bor du alene, eller med flere generasjoner? Leilighet eller stort hus? Hvordan man bor og lever vil alltid sette grunnlaget for hvordan man skal utføre en brannøvelse hjemme, og vil derfor variere fra hjem til hjem. Husk også å oppdatere og tilpasse brannøvelsen ved større livsendringer som for eksempel nytt hus, familieforøkelse, fysiske funksjonsnedsettelser etc.

HUSK! Bor dere i et leilighetskompleks eller bygård skal man aldri gå ut i en røykfylt trappeoppgang eller korridor. Hold dere inne i leiligheten, ring 1-1-0 og vent på at brannvesenet kommer.

OPPSUMMERING
  • Snakk om øvelsen og forklar hvorfor det er viktig å øve.
  • Bestem en oppsamlingsplass som er lett å huske.
  • Gjør alle oppmerksom på hvor røykvarslere er og hvor slukkeutstyr står.
  • Sjekk at dere har mulighet til å ta dere ut fra alle etasjer i boligen og alle soverom. En brannstige er bra å ha tilgjengelig i andreetasje.
  • Rop at det brenner og hjelp hverandre så raskt som mulig ut av huset. Hold roen. Steng dører og vinduer om mulig.
  • Ring brannvesenet på 1-1-0.
  • Hvis brannen er liten og du tror det er forsvarlig å slukke brannen, så gjør et slukningsforsøk. Løp aldri inn i et brennende hus.

Snakk om øvelsen

Snakk med familien om at dere skal gjøre en brannøvelse og hvor viktig det er å øve. Forklar hva hva det betyr når røykvarsleren begynner å pipe. Lær barna at man ikke skal gjemme seg, men at de skal rope på hjelp.

Gjør en brannplan

Gjør en brannplan og engasjer hele familien i planleggingen. Gå igjennom alle røykvarslere, brannslukkere og rømningsveier i boligen. Boligen må ha minst én rømningsvei som leder trygt ut i det fri eller til et brannsikkert sted. Bolig med flere etasjer må ha alternative rømningsveier i tillegg.

Bestem oppsamlingsplass

Bestem oppsamlingsplass utenfor bygningen som alle kjenner til og som er enkel å huske for både store og små. Oppmøteplassen bør være en trygg og sikker plass, og i god avstand fra boligen hvis det skulle begynne å brenne.

Øv på ulike scenarioer

En brann kan oppstå på ulike tider av døgnet, og det er derfor lurt å brannøve hvor man tar utgangspunkt i at man ligger og sover eller at familiemedlemmer er i ulike etasjer. Tenk også ut en plan hvis man skulle være alene med barn eller ha flere overnattingsgjester på besøk.

Redde og varsle

Rop "Brann! Brann!" og hjelp hverandre ut av boligen. Hold oversikt og se at alle kommer seg raskt ut til oppsamlingsplassen. Små barn går sammen med en voksen ut.

Varsle brannvesenet ved å ringe 1-1-0. Oppgi nøyaktig adresse og ikke legg på før du får beskjed om å gjøre det.

Hvis brann skulle oppstå – slukk bare hvis det er mulig

Redde, varsle, slukke er veldig viktig å kunne i en nødsituasjon hvis det skulle begynne å brenne, men rekkefølgen kan variere og du må selv avgjøre hva som er viktigst å gjøre først i den aktuelle situasjonen. Hvis man har mulighet, lukk alle dører og vinduer etter deg på vei ut for å hindre brannen i å spre seg og for å redusere oksygentilførsel til brannen.

Dersom brannen ikke er for stor, kan du forsøke å slukke. Ikke utsett deg selv eller andre for fare, og gå aldri inn i et brennende hus. Husk at branngassen og røyken er svært giftig.


Se filmen «Brannøvelse hjemme» fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB)

Guider